Facebook Pixel Code

Чи впливає час прийому їжі на тривалість життя?

Дата публікації: 18.01.23Оновлення: 20.05.24
Чи впливає час прийому їжі на тривалість життя?

За даними ВООЗ, 420 тис людей щорічно помирають через уживання небезпечних харчових продуктів.

Правильне харчування є необхідною складовою здорового життя та довголіття. І це ще раз довели науковці з Техаського університету. Вони з’ясували, що режим харчування впливає на тривалість життя. Також вони виявили, що організм людини ефективно використовує ті калорії, які споживає саме вранці.

Чому час прийому їжі може впливати на тривалість життя?

Вчені вважають, що причина цього явища в циркадних ритмах.

Вони регулюють час процесів в організмі, включаючи травлення, апетит, метаболізм. Зміни циркадного ритму, на думку вчених, впливають на фізичне, а також на психічне здоров’я людини. Також вони впливають на роботу гормонів, на імунітет, на травлення, на температуру тіла тощо.

Що з’ясували науковці?

Якщо споживати їжу протягом дня та голодувати вночі, тривалість життя збільшується на 20 %.

Навмисне порушення циркадного ритму і нічні перекуси впливають на різні важливі гормони, які регулюють апетит, рівень глюкози тощо. Це може призвести до значних гормональних порушень, що впливає на якість та тривалість життя.

Під час сну відбувається природне відновлення й оновлення клітин організму. Якщо ж організм людини буде витрачати свої сили на перетравлення їжі, не залишаться ресурсів на поповнення енергії та на омолодження.

Тож вчені не радять їсти вночі. Вони рекомендують не лягати спати голодними й збалансовано харчуватися впродовж дня.

MedicalNewsToday

IOS Press

Phc.org.ua